Címkék

24h (1) aggressziv (1) alpha (2) arad (1) ausztria (5) badacsony (1) balaton (10) barcelona (1) battle (1) bayern (1) bécs (6) békéscsaba (1) berlin (5) beszámoló (6) bont (3) bratislava (2) budapest (10) criticalmass (2) cseh (1) cup (1) downhill (1) dunaguri (9) dunakeszi (1) eladó (1) eredmény (4) figure (1) fns (7) fonyód (1) freestyle (1) görkorcsolya (5) guiness (1) gyerek (1) gyorskorcsolya (11) high (1) honlap (1) hypno (1) inline (9) k2 (1) kaposvár (1) kassa (1) Kecskemét (1) kid (1) kori2000 (1) linkek (1) marathon (8) maraton (17) matzger (1) montreal (1) nagymihály (1) nikkel (1) oktatás (1) paalme (1) pelso (3) pov (1) powerslide (1) pozsony (5) record (1) roller (4) rollerblade (1) seba (1) skate (1) skatepark (1) skating (5) slalom (2) speed (1) stadion (3) svájc (1) szentendre (1) szlalom (1) szlovákia (2) szob (2) three turn (1) tönis (1) tour de tisza (9) túra (17) vác (4) verseny (15) video (8) viiroll (1) wink (2) youtube (9) zebegény (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Bla Mázs: Szia! Látom egy hokis görkorival mentél, elég kényelmes volt én most tervezek vásárolni egy új ko... (2014.05.19. 12:07) Balaguri - 2012. május 26
  • zfazek: A szombati várható esős időjárás miatt vasárnap lesz a túra (2014.04.25. 20:30) Metro 4 görkori túra
  • klace: Remek :) Akkor ott leszünk (ha nem zuhog az eső). (2014.04.20. 05:24) Metro 4 görkori túra
  • zfazek: Természetesen. A 11 éves lányom is jön. (2014.04.19. 22:40) Metro 4 görkori túra
  • klace: Gyerekek is mehetnek/jöhetnek? A kislányommal (10 éves) csatlakoznánk :) (2014.04.19. 18:49) Metro 4 görkori túra
  • Utolsó 20

Külső feed

Houston we have a problem

Veszprém - Balatonalmádi - Balatonfüred útvonal leírás

2011.05.22. 07:33 zfazek

Hgregory újabb túraleírása, immár rengeteg tájékozódást segítő fényképpel kiegészítve:

Tegyük fel, hogy Veszprémben a kistescótól indulunk, oda talán mindenki eltalál. Rögtön szemben is találjuk magunkat az egész út legmeredekebb emelkedőjével, aminek a tetejére érve már alig kap levegőt az ember.

 

A fenti két benzinkútnál jobbra kell kimenni a körforgalomból, innen a bicikliútat követve már nem lehet eltévedni.

Szentkirályszabadja után a kerékpárút elhagyja a főutat és egy völgyben tekereg tovább. Itt lesz egy "éles kanyar balra" tábla, vegyük komolyan, mert ha az egész út alatt csak egy ember jön szembe, akkor itt fog.  

Balatonalmádiba beérve az út legmeredekebb lejtője fogad minket egy 30-as táblával, és ezt is vegyük komolyan, mert egyrészt a KRESZ ránk is vonatkozik, másrészt az első jobboldali utcába be fogunk kanyarodni, ahova a vicc kedvéért odaraktak egy hatalmas fekvőrendőrt, és ezen nem egyszerű nagy sebességgel, szögben érkezve áthaladni.

A kis utcákon szépen lecsordogálunk egészen a piacig, ahonnan újra a főutat követve elérünk az autóbusz-állomásra. Itt érdemes megállni  pihenni, esetleg meglátogatni az állomás hátuljánál lévő ingyenes nyilvános WC-t.

Ezután a part közelében meg kell újra találni a kerékpárutat; hát mit mondjak, nem lesz nehéz.

 
A balatoni szakaszt nagyon nem részletezném, azt talán mindenki ismeri. Balatonfüredre megérkezve egy kanyargó lejtő után egy hosszú, enyhén lejtő út szélén kell gurulni. Ez a szakasz elkeserítően rossz, az embert azt hiszi, hogy sosem lesz vége, de nem kell aggódni, a város majd kárpótol mindenért. A sok lehangoló, szocreál Balaton-fíling cucc után, amit az ember fia útközben végignézett, a kontraszt szembeötlő. Aki Balatonfüreden úgy érzi végzett, és vonatra/buszra szállna, az menjen tovább egészen sokáig a sétányon, még a Club Helka mellett is haladjon el, majd nem sokkal később a jobb oldalon látni fog egy vendéglőt piros karácsonyi díszfényekkel. Na, azon a sarkon kell befordulni a merededek utcába, és felszenvedni magunkat a csúcsig, ahol a vasút/autóbusz-állomás van.
Az állomás várójában kényelmesen át lehet vedleni gyalogosba, a mellette lévő büféből pedig akkor sem néznek ki minket, ha csatakosak vagyunk. Balatonfüreden egyébként van egy-két térkép is kirakva, amikor először jártam ott, így találtam meg a vasutat.
 
Az útvonal áttekintése:
Ez a térkép nem pontos pl. a google még csak műholdkép szintjén sem tud a veszprémi bicikliútról. Mindennel együtt a táv kb. 30 km egy irányban. Ez felkészültségtől függően 2-3 órát vesz igénybe.
 
Az útfelület minősége Veszprém és Balatonalmádi között gyakorlatilag kifogástalan. Érdekesség, hogy a kerékpárút a régi vasúti töltés helyén épült, valószínűleg emiatt olyan időtálló, nem repedezik a széle, nincsenek rajta púpok. A Balaton-parti szakaszon a jótól az épp-hogy-elfogadhatóig a teljes spektrum megtalálható. Sok helyen sajnos a kiváló minőségű aszfaltra oda nem illő dolgokat hordanak fel, elsősorban port (centi vastag, úgyhogy jobb kikerülni), kavicsokat, birka- és lóürüléket, trágyát, sarat.
 
Az útvonal a Szentkirályszabadja-Balatonalmádi szakaszt kivéve kezdők által is teljesíthető. Utóbbi szakaszon több erős lejtő is van, aki nem tud rendesen fékezni, inkább ne vállalkozzon erre a túrára, esés lesz belőle. A balatonfüredi bevezetőnél is van egy komolyabb lejtő.
 
A Veszprém és Szentkirályszabadja közötti szakasz a legforgalmasabb, nagyon sok a kerékpáros és le-le kell állni a hajtással, ha el akarunk férni mellettük.  A falu után már kevesebben zavarnak, a Balatonnál pedig teljesen elviselhető a helyzet. Néha görkorisokkal is találkozni, ők persze soha sem köszönnek vissza.
 
Szentkirályszabadján van egy-egy ivókút a falu két végében, amik a téli időszak kivételével mindig működnek.
Balatonalmádiban az autóbusz-állomáson a folyó ügyek elvégzése után inni is lehet a csapnál. Ezután már inkább a saját tartalékokra kell hagyatkozni. Az út mentén szezontól függően pár helyen ringló, némi ócska szeder, esetleg pár apró alma található, semmi olyan "ellátás", amire építeni lehetne.
 
Amit szerintem érdemes berakni a hátizsákokba: váltócipő, legalább fél liter folyadék, pulcsi, egy kevés ZS (a hazaútra és ha esetleg megszomjaznánk).
 
Hajrá! 

1 komment

Címkék: balaton túra

A bejegyzés trackback címe:

https://gorkori.blog.hu/api/trackback/id/tr42922782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hgregory 2011.05.22. 14:57:09

Ezt a leírást kg_kilonak dedikálom.

Arra gondoltam, hogy csinálhatnánk egy országos térképet a görkorizási lehetőségekről, hogy segítsük egymást.
süti beállítások módosítása